Mézeskalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

8

Nehézség

Haladó

Mézeskalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

Évek óta ezt a mézeskalácsot készítjük el a családnak, sajnos csak tavaly fotóztam le karácsonykor, előtte többféleképp díszítettem. Egyik évben kandirozott gyümölcsmixet tettem a tésztába még sütés előtt, a másik évben a cukros habbal díszítettem. Most a nagylány volt segítségül, ezért nem diszítettük semmivel, csak evésre készítettük el gyorsan.
45 dkg liszt
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliáscukor
15 dkg méz
3 db tojás
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék én azt használok, de lehet
1 kk.szódabikarbóna, őrölt fahéj, őrölt gyömbér és őrölt szegfűszeg keveréke

*

Elkészítés:

Mint minden mézestészta recept, ez is kicsit ragad. Amikor nyújtjuk a deszkán jól ki kell lisztezni a deszkát alatta. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
Az elkészítés nagyon egyszerű, először összekeverem a száraz hozzávalókat (jó alaposan, fűszerekből mindenhova jusson), majd összedolgozom a folyékony dolgokkal. Egy éjszakát letakarva hagyom állni a hűtőben.
Jól kilisztezett deszkán kb. 2mm vékony tésztát nyújtok belőle, formával kiszúrom. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a formákat, de nem rakjuk szorosan egymás mellé, mert sütés közen dagadnak. A tetejét tojássárgával megkenem. (Ha dióval, vagy mandulával szeretnénk díszíteni, vagy kandirozott gyümölccsel, akkor azt még sütés előtt tegyük meg.) Ha tojásfehérje és porcukor keverékével akarjuk díszíteni, akkor azt sütés után tegyük meg. Előmelegített sütőbe teszem a tepsit és 175 fokon kb. 7-8 percig sütöm. Én szoktam hagyni picit egy-két percet tovább még, hogy barnább legyen a tészta, nem olyan fakó, jól átsüljön. Kislányom volt segítségemre, ezért nagy hirtelenjében most még a tetejét sem kentük be tojással. De így is jó lett. Nagyon jó illat keringett a konyhában.

Mézeskalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mézeskalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!