Mézeskalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Klára

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

100

Nehézség

Mézeskalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 evőkanál fahéj
1teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanálőrölt kardamom
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt csillagánizs
4 db egész tojás
35 dkg kristály vagy porcukor
15 dkg vaj vagy margarin
2 teáskanál szódabikarbóna
1 kg liszt
20 dkg méz
Íróka
1 tojásfehérje
15 – 20 dkg porcukor

*

Elkészítés:

1 nagyobb edénybe teszem a cukrot, mézet, vajat és tűzhelyen, alacsony hőfokon, folyton kevergetve felolvasztom.
Tűzről levéve az ép hogy csak langyos masszához hozzákeverem a 4 tojást, aztán a fűszerekkel összekevert liszt kb felét, ( bármilyen fűszer kihagyható belőle – ha valaki nem szereti, de lehet a fentebb leírt fűszerek helyett készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket hozzáadni 3 evőkanállal ) aztán folyamatosan adagolva hozzágyúrom a többi lisztet is.
azonnal formázható, süthető, de ha pihen a tészta ( minél többet ) annál finomabb Lisztezett deszkán kb fél centire kinyújtva 1 részéből különböző figurákat vágtam ki, 1 részéből pedig diónyi nagyságú gömböket formálva két tenyerem közt kissé összenyomva puszedliket készítettem A mézeskalácsok sütési ideje kb 10 perc előmelegített sütőbe 180 fokon, a puszedliké – mivel vastagabb, ezért tovább sül, kb 15 – 20 perc, Nézni kell a színét, mert minden sütő másképp süt Díszítés : a már kihűlt és akár pár napig pihentetett figurákat tojásfehérjéből és porcukorból kevert írókával díszítem.

Mézeskalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mézeskalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!