Hozzávalók:
Tésztához:
9 ek cukor
2 db tojás + 2 tojássárga
1 mk őrölt fahéj
7 dkg zsír
7 dkg vaj
2 ek tejföl
9 k méz
1tk szódabikarbóna
60 dkg liszt
Máz:
1 tojás fehérje
20 dkg porcukor
*
Elkészítés:
A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarom. A mézet felmelegítem, majd a masszához öntöm. Belerakom a szódabikarbónával elkevert lisztet, és jól összedolgozom. Néhány órára hűtőbe teszem, így könnyebb vele dolgozni.
A tésztát fél újjnyi vastagra kinyújtjuk, (nyújtódeszkát nem kell lisztezni, nem ragad le) különböző formákkal kiszaggatom és 180 fokos sütőben néhány perc alatt megsütöm. Nem szabad megbarnítani, mert akkor kemény lesz, nehezen puhul.
A cukormázhoz egy tojás fehérjét kissé felverek, elkeverem annyi porcukorral, hogy szép fehér, kissé folyós masszát kapjunk. A mázat egy zacskóba öntjük, sarkán pici lyukat vágunk, és ezzel díszítjük a mézeseket. Néhány óra alatt megszárad a máz.
Tároláskétn, egy jól záródó dobozba hámozott almagerezdet teszünk, mellé rakjuk a mézeseket, így gyorsabban megpuhul..