Mézes zserbó Mamitól

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

5

Nehézség

Nehéz

Mézes zserbó Mamitól

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
A lapokhoz :
50 dkg liszt,
16 dkg cukor,
4 evőkanál olvasztott méz,
6 dkg házi zsír,
2 egész tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
4 evőkanál tejföl
A krémhez:
4 dl tej,
1 evőkanál búzadara,
25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
2 cs. vaníliás cukor,
2 tojás sárgája,
20 dkg baracklekvár
1 cs vaníliás puding

*

Elkészítés:

Ezt a receptet Drága Anyukám, kézzel írt receptes füzetéből pötyögtettem le.
Nagy emlék mert sajnos őt már nem tudom megkérdezni, hogy milyen süteményt készít nekünk.
Nagyon finomakat sütött mindig, ezért most is bízom a finom receptjében.
A hozzávalókból félkemény tésztát gyúrok úgy, hogy a tejfölt fokozatosan adom hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe elkeverem.
Van aki tejjel készíti, de tejföllel sokkal puhább a tészta.
A gyúrt tésztát 4 felé osztom, 15 percig pihentetem.
Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom 25×33 méretű tepsi papírozott hátuljára helyezem őket és előmelegített sütőben 180 fokon 5 perc alatt megsütöm mind a 4 lapot.
Nagyon kell vigyázni mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok.
A tejet hidegen elkeverem a búzadarával, és csomómentesre a pudinggal majd a 2 tojás sárgáját a cukor felével kihabosítom és a vaníliás cukor hozzáadásával óvatosan a tejes pudinghoz adom.
Az így elkevert elegyet sűrű krémmé főzöm.
Ha kész hagyom kihűlni.
Amíg hűl kikeverem a margarint a cukor másik felével és a másik vaníliás cukorral, majd hozzáadom kisebb adagokban a langyosra hűlt krémet és simára keverem.
Összeállítás A tölteléket két egyenlő részre osztom, az 1.
lapra rákenem a krém felét, erre helyezem a 2.
lapot, majd megkenem lekvárral.
Erre következik a 3.
lap amit szintén megkenek a krém másik felével.
Tetejére helyezem a 4.
lapot és bevonom olvasztott csokoládéval.
Ezen annyit változtattam hogy Mamikám receptjében a teteje porcukorral van meghintve.
A csoki máz el is maradhat, porcukorral megszórva is igen finom.
Olvasztott csokoládé készítése A tábla csokoládét összetörjük, rakunk rá 2 evőkanál kakaót és 2 evőkanál cukrot és 3 evőkanál étolajat Víz gőz felett olvasztjuk folyamatos keveréssel Végig csak takarék lángon szabad a csokoládét olvasztani.
Ha melegítés közben a csokoládé mégis túlmelegedne akkor le kell venni a gőzről és hagyni kell egy kicsit hűlni, majd visszatenni, amíg a kellő sűrűséget el nem éri.
Ha az olvasztott csokoládét túl sűrűnek érezzük, akkor hígítani kell még egy kis étolajjal.
Ha kész azonnal ráönthetjük a süteményre.
A csokoládéval bevont süteményt hagyjuk jól kihűlni.
Akkor a legfinomabb ha 2 napot áll legalább, mert a lapok addigra meggyengülnek és csak azután szeleteljük, csak is vízbe mártott késsel.
Nagyon finom sütemény, igazán nagy kedvenc.
Köszönöm Anyukám ezt a remek receptet neked.

Mézes zserbó Mamitól

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mézes zserbó Mamitól

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!