Mézes zserbó/Grízes krémes

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

fatime

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

22

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

A tésztához:
-500g búzafinomliszt
-1tk. szódabikarbóna
-1csipet só
-1db. tojás
-2 evőkanál méz
-1dl tej
-70g vaj/vagy kocka margarin
-150g kristálycukor
-1tk. vanília aroma
A krémhez:
-1l tej
-150g búzadara
-2cs. vaníliás cukor
-250g vaj
-250g porcukor
-2ek. cukrozatlan kakaópor
-1tk. vanília aroma
-1 citrom reszelt héja
Tetejére:
-100g bevonó étcsokoládé
-1tk. olaj
-50g fehércsokoládé
-1ev. tej

*

Elkészítés:

Tészta elkészítése: A lisztet beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, és összekeverjük.
Egy kis lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vajat/vagy margarint, a mézet, a vanília aromát és kis lángon, addig főzzük míg el nem olvad a cukor.
Ezt az elegyet 1-2 percet hagyjuk hűlni, majd ráöntjük a lisztes keverékre.
Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk 20*23, 5 cm átmérőjűre, mivel ekkora a tepsim hátuljának a mérete.
A tepsi hátuljára helyezünk egy akkora méretű sütőpapírt, majd ráhelyezzük a kinyújtott tésztát Villával megszúrkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon alsó -felső fokozaton világosbarnára sütjük a lapokat.
Ez kb.
5-7 perc.
Hagyjuk kihűlni a lapokat.
A krém elkészítése: a tejet egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot a búzadarát, és egy sűrű tejbegrízt főzünk belőle.
Lefedjük a gríz tetejét egy folpakkal, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
Hagyjuk így hűlni szobahőmérsékletűre.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral, kihabosítjuk.
Egy spatula segítségével, fellazítjuk a kihűlt grízt, majd hozzáadjuk a vajas elegyet.
Ezt egynemű, sima állagúra keverjük.
Ketté vesszük a krémet.
Az egyikhez hozzáadjuk a kakaóport, és jól elkeverjük a krémbe.
A másikhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vanília aromát, majd jól elkeverjük benne.
Nincs más hátra, mint betölteni a lapokat.
Az első lapra halmozzuk a fehérkrémet.
Eligazítjuk rajta, majd ráhelyezzük a második lapot.
Enyhén nyomjuk rá, előre, hátra mozgatással.
A második lapra halmozzuk a kakaóskrémet.
Igazítsuk el rajta.
Ezután erre ráhelyezzük a harmadik lapot.
Ezt is enyhén nyomjuk rá.
Ennek a tetejére egyenlőre nem teszünk semmit.
Betesszük a hűtőbe állni, egy estére.
Másnap kivesszük a hűtőből és bevonjuk csokoládéval.
Az étcsokoládét összetörjük egy hőálló tálba, hozzáadjuk az olajat, majd 1 percre mikróba tesszük.
Ezt csomómentesre keverjük és ráöntjük a süti tetejére.
Egy kés segítségével elsimítjuk rajta.
A fehércsokoládét összetörjük egy hőálló tálba, hozzáadjuk a tejet, majd mikróba tesszük egy percre.
Csomómentesre keverjük és egy eldobható habzsákba töltjük.
Picit levágunk a zsák végéből.
A süti tetejére vízszintesen vonalakat/csíkokat húzunk.
Majd egy fogpiszkáló segítségével függőlegesen is húzunk vonalakat/csíkokat.
Visszatesszük a hűtőbe, míg megdermed a csokoládé.
Dermedés után szeletelhetjük.
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mézes zserbó/Grízes krémes