Hozzávalók:
Tésztához:
80dkg liszt,
4dkg élesztő,
kb5dl tej,
2ek cukor,
1/2 teáskanál só
,2ek tejföl,
3ek olvasztott zsír vagy étolaj,
1 tojás
Töltelékhez:
25dkg darált,ízlés szerint édesített mák,
1 citrom reszelt héja,
1kávéskanál fahéj,
2cs vaniliáscukor,
magozott meggy,vagy darabolt szilva kb 60 dkg
Tészta locsolásához: étolaj,vagy olvasztott zsír,tejföl
Darás töltelékhez:
3dl búzadara
1 kis pohár tejföl
5-6ek cukor
2 tojás
*
Elkészítés:
Szokásos módon kelttésztát készítünk.Kicsit lágyabb lesz,mint általában.
2 vagy3 részre osztjuk,attól függ mekkora asztalon fogjuk nyújtani. Cipókat formálunk,lekenjük étolajjal és 30-40percig kelesztjük.
Lisztezett abroszon,lisztezett kézzel kinyújtjuk,úgy hogy a kézfejünkkel nyulunk alá és húzzuk az asztal széle felé.A széleket nem szedjük le,mint a sima rétesnél!
A tésztánkat meglocsoljuk étolajjal és tejföllel,meghintjük a mákkal,rászórjuk a gyümölcsöt.
Egymással szembe az asztal feléig tekerjük fel az abrosz segítségével mindkét oldalt.
Tepsi méretére vágjuk és magasabb falu,zsírozott tepsibe helyezzük szorosan egymás mellé.
30percig kelesztjük,olajjal lekenjük és 20-25 perc alatt pirosra sütjük, ha kihül szeleteljük.
Darás töltelékhez a darát összekeverjük a tejföllel.A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral,és hozzáadjuk a darához.A fehérjéket kemény habbá verjük,majd a darához forgatjuk.