meggyes-túrós rétes

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

scarlett69

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

meggyes-túrós rétes

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók 4 rúdhoz :
A vajas tésztához: 1/2 kg liszt,1/2 kg vaj (margarin), 21/2 dl hideg víz, 1 dkg só, ecet vagy citrom
Töltelék: 30 dkg túró, 1 kanál tejföl, 1 db tojás, 2 kanál cukor, 1 kanál dara, citromhéj vagy vaníliás cukor
Továbbá: kb 25 dkg magozott meggy alaposan lecsepegtetve
A lekenéshez: 1 db tojás

*

Elkészítés:

A kimért liszt mennyiségből 5 dkg-ra valót elveszünk és a vajhoz adjuk, de előbb a vajból is elveszünk 5 dkg-ot és félre- tesszük.
A vajat a liszttel gyorsan összegyúrjuk, lapos négyszö- get formálunk belőle, hidegre tesszük A lisztet a félretett 5 dkg vajjal elmorzsoljuk, közepébe öntjük a víz egy részét, a sót és egy kis kanál ecetet vagy fél citrom levét.
Most a többi szükséges mennyiségű hideg vízzel közepes keménységű rétestész tát gyúrunk, Ezután a tészta tetejét bevagdal juk és 20—30 percig pihentetjük.
Most következik a lisztes vaj és a rétestészta összedolgozá- sa, illetve a vaj beburkolása.
A rétes tésztát lisztezett deszkán nyújtófával négyszög alakúra kinyújtjuk, kb.
1 / 2 cm vastagsá gúra.
A vajat közepére helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtogatjuk.
A beburkolt tésztát a nyújtófával megnyom kodjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk.
A tésztát háromszoro san egymásra hajtjuk.
Mindjárt utána kinyújtjuk, de úgy, hogy a hajtogatás iránya szembe legyen velünk.
Hideg helyen 20 percig pihentetjük, majd a hajtogatást még kétszer megismételjük.
A tésztát kétfelé osztjuk és vékonyra kinyújtjuk, majd középen ketté vágjuk a tésztát (2 rúd rétes lesz).
A töltelék alapját a tésztán darával (kekszmorzsával) hintjük meg.
A túrót áttörjük, tojással, tejföllel, darával, a tojássárgával és az ízesí tőkkel elkeverjük, hozzáadjuk a tojás felvert habját és végül a citromot.
A túrótöltelék közepére meggy szemeket sorakoztatunk, a rudak egyik felére ráhajtjuk a tésztát, felvert tojással megkenjük, majd a másik felét is ráhajtjuk, és ismét lekenjük tojással.
A rudakat tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben, 180 fokon kb 20 perc alatt megsütjük.
A maradék tésztával ugyanígy járunk el.
Az elkészült réteseket, ha langyosra hűltek porcukorral meghintjük és felszeleteljük.

meggyes-túrós rétes

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

meggyes-túrós rétes

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!