Hozzávalók:
2-3dl tej(függ a liszttől)
3ek cukor
1tk só
50g olvasztott vaj vagy margarin
2 tojássárgája
100g joghurt(nekem most tejkultúrám volt)
600g liszt
20g élesztő
1tk vanilia aroma
1 citrom reszelt héja
1 tojás a kenéshez
Töltelékhez: 50 dkg
4ek cukor
1 vaniliás pudingpor
kevés víz
Amire szükségünk lesz még: 20 x
és a fantáziánk
*
Elkészítés:
2dl tejből,1ek cukorral az élesztővel,és 3ek liszttel kovászt készítünk,amit 20 percig kelesztünk.
Közben kimérjük a többi hozzávalót egy tálba a vaj kivételével.A megkelt kovászt hozzáadjuk és jól kidagasztjuk,ha kell még teszünk hozzá egy kis langyos tejet,végül az olvasztott vajat dolgozzuk bele.Duplájára kelesztjük kb 1óra alatt.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.A meggyet feltesszük főni,a pudingot kikeverjük a cukorral,és annyi vízzel,hogy a meggy levével együtt 3dl körül legyen.Ráöntjük a meggyre és sűrűre főzzük,kihűtjük.
A megkelt tésztát kiöntjük a tálból és óvatosan megdolgozzuk.5-10percig pihentetjük.
Vágunk belőle egy akkora darabot,hogy 20×30-as 5mm vastag darabot tudjunk nyújtani,sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.Ezután a tészta szélére egy keretet sodrunk,aminek az átmérője bő 1cm legyen.Beletesszük a tölteléket,majd egy akkora lapot nyújtunk,ami a kereten belül befedi.Lekenjük tojással,díszíthetjük a tésztából készült fonatokkal,vagy amit csak a fantáziánk megenged.
Pihentetjük15 percig,és előmelegített 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.Az utolsó 10 percben mérsékeltem a hőfokot.
Még mindíg volt a tésztámból,így született meg a csokicseppes kalácska(lásd a képek között)