Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához
25 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
40 dkg liszt
12 dkg cukor
1 tojás
½ citrom leve és egy citrom reszelt héja
1 sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
én teszek még bele egy fél kávés kanál szódabikarbónát-
Töltelék, amit szeretnél, itt a tészta a lényeg
*
Elkészítés:
A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel és a többi hozzávalóval.
Kellemes lágy tésztává gyúrjuk. Amikor kész, fél órára tegyük hűtőbe.
Ez idő alatt elkészíthetjük a tölteléket. Ez lehet almás, túrós, vagy meggyes.
A tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk. Jelen esetben 25×35 s tepsibe készítettem. De ha almásat csinálok, az 40×30 tepsibe kerül. A tölteléktől függően megszórjuk darált dióval, morzsával. Erre kerül a töltelék. Jelen esetben a meggy, amit kissé megszórtam cukorral és fahéjjal. Erre ráteszem a másik kinyújtott lapot.
45 perc a sütési ideje, 180-200 C-n. Azért figyelgetni kell, nehogy nagyon megpiruljon a teteje. Vaníliás porcukorral szórjuk meg a tetejét, amikor kihűlt.

