Hozzávalók:
1 dl. tej,
20 g. élesztő,
200 g. porcukor.
500 g. liszt,
250 g. margarin,
csipet só,
1 citrom reszelt héja,
1 tojás sárgája, + 1 egész tojás,
2 – 3 ek. tejföl,
2 üveg kimagozott meggybefőtt,
100 g. dió,
2 – 3 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
A tepsihez: zsiradék, és liszt.
*
Elkészítés:
Az élesztőt meglangyosított tejben, 1 kk.
porcukorral felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 100 g.
porcukrot, kevés sót, reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a tejfölt, és összegyúrjuk.
Két cipót formázunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Közben a meggybefőttet leszűrjük, ( ez a süti fagyasztott meggyel készült, ami nem lett felolvasztva, hanem csak szét lett morzsolva a tésztára ) a diót durvára vágjuk.
A maradék porcukrot (100 g.
) összekeverjük a fahéjjal.
Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit.
Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, az alját villával megszurkáljuk.
Megszórjuk zsemlemorzsával, a dió felével, és a meggyel, a fahéjas cukorral, majd a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi rudakat sodrunk, és megrácsozzuk vele a sütit.
30 percig kelni hagyjuk.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben (180 C°) 30 – 35 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára csúsztatva kockákra, vagy rombuszra vágjuk.
Tálaláskor megszórható porcukorral is.