Medvehagymás-újhagymás, tepertős pogácsa.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Medvehagymás-újhagymás, tepertős pogácsa.

Medvehagymás-újhagymás, tepertős pogácsa.

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 1 kisebb csokor medvehagyma, újhagyma zöld, vagy snidling, esetleg mindhárom. 1 púpos evőkanál só, 1 cs. élesztő, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, csipet só, 1-1,5 dl. fehérbor, 2 kis pohár tejföl, 2 tojás, 40 dkg darált tepertő, 4 ek. zsír, vagy fokhagymás fűszerolaj, (én minden nyáron napon szárított paradicsomot teszek el fokhagymás, rozmaringos olajban, vagy fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban) 1 tojás sárgája a tetejére. Őrölt bors, ízlés szerint

*

Elkészítés:

Pont egy éve, a böllérnapra készülődve, a medvehagyma szezon, kellős közepén, elhatároztam, hogy olyan pogácsát készítek, amit addig még nem csináltam.
A tepertő mellé, friss medvehagymát tettem.
Mikor a medvehagyma szezonja elmúlt, újabb szezon jött.
Az új anyag, az újhagyma ( egyébként méltatlanul mellőzött ) zöld szára lett.
Az alap maradt.
A tepertős pogi.
Mindkettő kitűnő lett !
a medvehagyma, kicsit fokhagymás jellege, és az újhagyma lágy, de mégis karakteres íze, tökéletes volt a tepertő sós, borsos ízének kontrasztjaként.
Mind, gyorsan elfogyott.
Hajtogatott pogácsaként készítettem, így a látvány sem volt utolsó.
Elkészítés : Tejben felfuttatom az élesztőt.
A lisztet elmorzsolom a zsírral, vagy elkeverem az olajjal.
Hozzáadom a bort, a tejföllel elkevert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt.
Hozzáadom az apróra vágott medvehagymát, snidlinget, vagy újhagyma zöldjét.
Lehet egyszherre több hagymafélével csinálni, nyilván azonos mennyiségű zöld felhasználásával.
Kicsit megsózom.
Jól átgyúrom, majd letakarva, 20 percet kelesztem.
A tepertőt sózom, borsozom, majd a kinyújtott tésztára kenem.
A tésztát összehajtom.
Felülről, alulról, majd mindkét oldalról.
Ismét kinyújtom, majd összehajtom.
20 percet hagyom állni.
Ezt a műveletet, még kétszer megismétlem, tehát összesen egy óra kell a kelesztéshez, hajtogatáshoz.
Mikor megkelt, 1 cm vékonyra nyújtom, tetejét beirdalom, majd kis 4 cm-es pogácsaszaggatóval, likőrös pohárral kiszaggatom.
A tetejét, csak a tepsiben kenem meg tojás sárgájával.
Ha a szaggatás előtt tenném, akkor az újból összegyúrt pogácsatészta, már kevésbé lenne laza, mint így.
Nem kell vastagon kenni, mert akkor nem nyílik ki a pogi az irdalás mellett.
Mindegyik megoldást kipróbáltam, így bátran ajánlom.
Ha vége a medvehagyma szezonjának, van újhagyma, aminek a szárát, legtöbben kidobják.
Én soha!
A maradékot napon szárítom, és így télen is alapanyag, pogácsába, levesbe, bolognai raguba, és még sok minden másba.
Szokásom szerint erről is írtam blogot, amiben más medvehagymás pogácsa receptjét is megismerhetitek.
http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
hu/2013/03/ujhagymas-medvehagymas-tepertos-pogacsa.
html

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Medvehagymás-újhagymás, tepertős pogácsa.