Hozzávalók:
2-3dl tej
3ek cukor
1tk só
50g puha vaj
2tojás sárgája
100g joghurt
600g liszt
20g élesztő
1 tojás a kenéshez
Töltelék:
olvasztott margarin
kristálycukor
kókuszreszelék
darálatlan mák
*
Elkészítés:
A hozzávalókból kelttésztát készítünk,duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk.Mindegyiket egyenként 2-3 mm vastag köralakra nyújtjuk.
Megkenjük olvasztott margarinnal,megszórjuk kristálycukorral,majd a választott töltelékkel(2 nagyobb csipet mindkettőből),
és feltekerjük,mint a kalácsot.Hosszában bevágjuk a képen látható módon.Az így kapott csíkokon kifelé csavarunk egyet és végeiket összecsípjük.Ezeket a végeket,mintha egy félkört írnánk le egymáshoz húzzuk,és ismét összecsípjük.
Tepsibe helyezzük,tojással lekenjük,20 percig pihentetjük,és előmelegített 180-190 fokos sütőben pirosra sütjük.Vaniliás porcukorral meghintjük.
A kalács csodás receptjét szívből köszönöm Atkáriné Terikének.Valóban egy csodarecept,rengeteg kelttésztához alkalmazható.
Ezt az egyszerű süteményt készíthetjük más töltelékkel is,pl.dió,mogyoró,fahéj,mák stb.Én a felét darálatlan mákkal hintettem meg,különlegesen finom lett.