Marhapaprikás nokedlivel

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

János

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Haladó

Marhapaprikás nokedlivel

Recept leírás:

Hozzávalók:

marhalábszár: 4000 g
zsír: 100 g
vöröshagyma: 4 nagy
tört köménymag: 1 evőkanál
őrölt pirospaprika: 2 evőkanál
fokhagyma: 1 fej
paradicsom: 2 db
tv paprika: 4 db
fűszerkeverék: 1 evőkanál
bors: 1 evőkanál
1 kis tubus csipős paprikakrém
1 nagy tubus édes paprikakrém
1 kis üveg pritamin paprika krém
2 dl száraz jó minőségű vörös bor
friss zöldség a díszítéshez
Nokedli:
1 kg liszt
8 db tojás
1 kv. só
víz, olaj igény szerint
A fűszerek Toldi Fűszer termékek: www.toldifuszer.hu

*

Elkészítés:

A húst megmossuk, 2 x 2 cm-s egyenlő nagyságú kockákra vágjuk ( közben leszedjük a zsíros, hájas  részeket ).
A megtisztított vöröshagymát és külön a fokhagymát turmix gépben péppé daraboljuk.
A tv. paprikát apró karikákra vágjuk.
A bográcsot zsírral kikenjük, majd egy réteg marhahúst teszünk bele. Egy réteg hagymát-piros aranyt ( csípőset és édeset ), tört köménymagot, borsot, tv paprikát.
Majd ismételten egy réteg húst. ( és addig ismételjük a réteges felrakást, amig az anyag elnem fogy ).
Felöntjük vízzel annyira, hogy 4 újjnyit lepje el a húst.
Nagy tűzön addig melegítjük, amig felnem forr. Majd beletesszük a paradicsomot egészben.
Ezután lassú tűzön addig főzzük, amig a hús puha nem lesz. ( a lassú tűz azt jelenti, hogy éppen csak egy-egy bugyborék jelenik meg folyamatosan a paprikás tetején.
A húst nem keverjük, hanem rendszeresen a bográcsot jobbra-balra forgatjuk.
Ha a hús már majdnem puha, meghintjük őrölt pirospaprikával, hozzátesszük a szétzúzott  fokhagymát, ( ha nagyon öreg volt a marhahús akkor még egy kicsi vízet teszünk hozzá, de az állagán látjuk a paprikásnak, hogy igényli e ).
A paprikás akkor jó, ha van szaftja is, ( a vöröshagyma, a tv paprika, paprika krémek, és egyéb adalékok biztosítják a sűrű szaftot )
Majd hozzáöntjük a vörös bort, és készre főzzük.
Nokedli:
Az összetevőket egy edénybe tesszük, majd fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan addig ( egy csomó legyen ) keverjük a nokedlitésztát.
Ha túl keménylenne, kis vízzel még lágyíthatjuk.
A vízet felforraljuk, majd beletesszük a sót, és az olajat.
( az olaj azért kell, hogy ne álljon össze a kész nokedli, a sót azért kell amikor már forr a víz, mert gyorsabban forr fel a víz )
Vízfölé tesszük a nokedli szaggatót, és beleöntjük a késztésztát, és vízszintes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit.
Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, készen vagyunk vele, ( ne főzzük tovább, mert átveszi a liszt ízét ).
Az elkészült nokedlit folyóvízzel átmossuk, majd lecsöpögtetjük, és tálaljuk egy külön edényben.
Friss zöldséggel díszítjük.

Marhapaprikás nokedlivel

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Marhapaprikás nokedlivel

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!