Hozzávalók:
A leveshez:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
0,5 dl. extraszűz olivaolaj
1 nagy köteg mángold vaskos szára (lehet piros is , fehér is vegyesen)
2 nagyobb krumpli hámozva, kockázva
1 köteg zellerzöld csomózva
másfél liter sonkalé, vagy alaplé, de ezek híján a víz is megfelel (ez utóbbi esetben tegyünk hozzá kis vegetát, vagy leveskockát)
só,
bors
2 dl. 30 %-os tejszín
A krutonhoz:
2 szikkadt zsemle
4-5 evőkanál chiliolaj (aki nem szereti az erőset, olivaolajban is készítheti)
Zsemle híján levesgyönggyel is tálalhatjuk.
*
Elkészítés:
Kiskertemben minden évben terem mángold, mi nagyon szeretjük, s jól helyettesíti a spenótot.
(Érdekes, hogy egyik lánykám a spenótot pici kora nem szereti, de a mángoldoz, melynek a leveléből a főzeléket ugyanúgy készítem, mint a spenótfőzeléket, imádja).
Mivel védett helyre vetem, s az első fagyok előtt Wintertextel letakarom, így még télen is tudom szedni a leveleit.
Ezt január elején szedtem.
A leveshez kevés zsiradékban odatesszük a vöröshagymát, enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, s azzal is kissé pirítjuk.
Ha elkészült, akkor hozzáadjuk a kockázott burgonyát, mángoldszárat, zellerlevelet, felöntjük a rendelkezásünkre álló folyadékkal és puhára főzzük.
Ha elkészült, bormixerrel simára turmixoljuk, majd a tejszínt elkeverjük benne, s egyet forralunk rajta.
Egy serpenyőben, vagy vokban felmelegítjük az olajat, beletesszük a kockára vágott zsemlét, de figyeljünk, hogy a morzsalék ne nagyon kerüljön bele, mert az hamar megég.
Állandó keverés mellett Ropogósra pirítjuk.


