Mandulás-levendulás zabkeksz

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Helga

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

5

Nehézség

Mandulás-levendulás zabkeksz

Recept leírás:

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely
25 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
4 evőkanál méz
20 dkg vaj
2 tojás
2 kanál vanília kivonat
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
25 dkg mandula + (annyi ½ mandula ahány kekszet készítünk (opcionális)
2 ek. levendula virág

*

Elkészítés:

Elkészítése:
1. a zabpehyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, sütőporral levendua virággal és szódabikarbónával.
2. A mandulából 15 dkg-t külön ledarálunk.
3. A mézet kikeverjük a felolvasztott vajjal és tojássárgájával. Hozzáadjuk a sót és vaníliát és a habbá vert tojásfehérjét
4. A vajas masszába belekeverjük a a ledarált  mandulát (a maradék darált mandulát félre tesszük, azzal szórjuk meg a kekszeket),  végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Egy nagyon zsíros lágy tésztát kapunk.
5. a tésztából cipót formálunk és 1,5-2 órát hűtőben pihentetjük.
6. A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megszórjuk a maradék darált mandulával.
7. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a keksz közepére egy ½ mandulát teszünk.
8. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben  200 fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük.(ez 4 tepsi kb 90-100 db keksz).
Dobozban nagyon sokáig eltartható. édesebben szereti a kekszeket az tegyen bele még 1-1,5 kanál mézet, mert a megadott mennyiségtől

Mandulás-levendulás zabkeksz

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mandulás-levendulás zabkeksz

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!