Mámoros almás-krémes-mogyorós süti

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gabcsi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Mámoros almás-krémes-mogyorós süti

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
egy 33 x 35 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg rama
13 dkg cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
Az almás krémhez:
1 kg alma
13 dkg cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 dl fehérbor
1 citrom reszelt héja
A vaníliás krémhez:
1 csomag főzős vanília pudingpor
4 evőkanál cukor
4 dl tej
8 dkg kókuszzsír
20 dkg ráma
A mogyorós karamellhez:
8 dkg durvára tört mogyoró vagy dió
12 dkg teavaj
12 dkg cukor
pici citromlé
A csokimázhoz:
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál kakaópor
7 dkg teavaj

*

Elkészítés:

Elkészítés:
1.  Az almát megpucolás után kis darabokra szeleteljük, és egy serpenyőben, minden hozzávalóval feltesszük párolni, először fedő alatt, majd levesszük a fedőt, és a levét elpároljuk.
2.  A tésztához minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk (a margarin puha legyen). Ha összedolgoztuk, kicsit a hűtőbe tesszük pihenni. Majd belenyomkodjuk egy tepsibe, 1 cm-es peremet is hagyunk neki.
3.  A kész almapépet ráöntjük a nyers tésztára, elsimítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe. 190 fokon addig sütjük, míg a pereme szépen megpirul. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
4.  Elkészítjük a vaníliakrémet: először megfőzzük a pudingot, majd a vége felé belekeverjük a kókuszzsírt és a margarint is, vigyázzunk: ne égjen le!
5.  A kihűlt almás tészta tetejére kenjük a vaníliás krémet, elsimítjuk, és mehet hűlni.
6.  A mogyorós réteghez, minden hozzávalót egy edénybe teszünk, melegítjük, folyamatosan kevergetjük, és ha szép karamellszínű, akkor a kihűlt vaníliás rétegre halmozzuk kis adagokban, rögtön elsimítjuk késsel. Mehet ez a réteg is hűlni.
7.  Végül a csokimázt is elkészítjük, mindent egy edénybe teszünk, kevergetve melegítjük, míg homogén és fényes, sima lesz, kanállal rácsorgatjuk a tetejére.
8.  Kihűlés után szeleteljük.
Megjegyzés:
Ez egy öszvér süti, több süti kombinációja. Igaz, hogy munka-, alapanyag- és időigényes, de a siker garantált. Elrontani nem lehet, ha betartjuk, hogy a rétegeket hagyjuk kihűlni, és csak ezután tesszük rá a következőt.
Kókuszzsírt már lehet kapni, finom, pikáns kókuszízt ad a vaníliakrémnek. A mogyorós karamell máznál ha több cukor kerül bele, ropogni fog és a puha krémeken nehéz szeletelni, ha több vajat kap, finom puha réteget kapunk.

Mámoros almás-krémes-mogyorós süti

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mámoros almás-krémes-mogyorós süti

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!