Hozzávalók:
35 dkg liszt
3 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
csipet só
1 tojás
5 dkg cukor
5 dkg ráma
töltelékhez:
15 dkg mák
fél deci forró tej
4 evőkanál cukor,
1 evőkanál liszt1 tojássárgája a kenéshez., de egész felvert tojással is jó
*
Elkészítés:
:35 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, csipet só, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 tojás. Az élesztőt felfuttatom és összeállítom a tésztát, duplájára kelesztem, majd átgyúrom és kinyújtom egy nagy téglalappá. Erre jön a töltelék: 15 dkg mák, fél dl forró tej, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, összekeverem és a tésztára kenem, majd szorosan feltekerem.
A tekercs végeit levágom és összeillesztem, kört formázva és egyenletesen bevagdosom. A szirmokat kifordítom, 15 percet pihentetem, tojással lekenem , begyújtom a sütőt és közepes lángon 30-35 percig sütöm.
Egyből beteszem a sütőbe,addig is kel a tészta.
Ennél a kalácsnál a feltekert tészta végeit levágtam és úgy illesztettem össze, majd felszeletelés után, kettő szirmot kifordítottam, 1 szirmot belülre fordítottam, majd a két levágott vége a közepébe került.

