Hozzávalók:
60 db mákvirághoz:
Mákos linzertésztához:
1 vaníliarúd
33 dkg lágy vaj/margarin
14 dkg porcukor
pici só
1 tojás
1 narancs reszelt héja
40 dkg finomliszt
14 dkg darált mák
Továbbá:
20 dkg barack- vagy szilvalekvár
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
*
Elkészítés:
Elkészítjük a mákos linzertésztát.
Felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliapéppel, a tojással és a reszelt narancshéjjal. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1 éjszakán át pihentetjük.
A tésztát lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 5-6 cm átmérőjű virágformával kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk 3-4 sütőlapot, rárakosgatjuk a virágokat, felének közepét lisztbe mártogatott gyűszűvel kiszúrjuk, fél órára hűvös helyre tesszük.
A tésztahulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg teljesen el nem fogy.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a virágokat középső bordamagasságon 15 percig sütjük, hagyjuk kihűlni. A lekvárt kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, egyik csücskét kivágjuk, a teli virágok közepére egy-egy pötty lekvárt nyomunk.
A kilyukasztott virágokat rácsra sorakoztatjuk. A csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Sütőpapírból tekert tölcsérbe szedjük, és megcsíkozzuk vele a virágok tetejét. A csokoládés virágokat szelíden rányomjuk a lekvárral megpöttyözettek tetejére. Sütőpapírral rétegezve jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.


