Mákosguba torta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Katrin

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

2010

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

8 db kifli
5 dl tej (meleg, nem forró)
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej (a puding főzéséhez)
8 evőkanál kristálycukor (a puding főzéséhez)
2 dl habtejszín
1 evőkanál kristálycukor (a tejszínhez)

*

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, s hagyjuk, hogy megszáradjon.
Én általában előző nap felkarikázom, berakom a speizba, s másnapra készítem el a mákosguba tortát, addig jól megkeményednek a kiflikarikák.
A fél liter tejet jól felmelegítem, s kikészítek egy nagyobb tésztaszűrőt.
A kiflikarikák kb.
1/3-át belerakom a tésztaszűrőbe, s ráöntöm a meleg tejet, hogy megpuhítsa a tej.
Természetesen a tésztaszűrő alá rakok egy nagyobb fazekat, s abba folyik a tej, amit még a következő szűrések alkalmával újra felmelegítek, s a többi kiflikarikákra öntöm.
Egy nagyobb tálba rakom ezeket a kiflikarikákat, majd rászórom a darált mákot és a kristály cukrot, s óvatosan összekeverem.
Bekapcsolom a sütőt.
Ezután kikészítek egy tortaformát, aminek az alját kicsit kivajazom, s rárakosgatom a mákosgubákat.
A 2 csomag vanília pudingport megfőzöm a 8 dl tejjel és a 8 evőkanál kristálycukorral.
A vaníliapuding kb.
felét ráöntöm a mákosgubákra, szépen elegyengetem, s berakom a sütőbe kb.
20 percre a gázsütő 6-os fokozatára.
Ha letelt a 20 perc, akkor kiveszem a sütőből, kicsit hagyom, hogy langyosra hűljön, majd ráöntöm a maradék vanília pudingot, s berakom a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.
Felverem a tejszínt a cukorral, s a kihűlt vaníliapudingra terítem, szépen elegyengetem.
Tetejét ki lehet díszíteni, de ez nem fontos.
Visszarakjuk a hűtőbe pár órára, s már felszeletelhető.

Mákosguba torta