Hozzávalók:
12 db rétes lap
25 dkg darált mák
25 dkg túró
1 kg alma
10 dkg mazsola
1 citrom
2 kk. fahéj
2 ek. búzadara
30 dkg cukor
1 tojás sárga
1 cs.vaníliás cukor
15 dkg vaj a kenéshez
*
Elkészítés:
A mákot összekeverem 10 dkg cukorral, 5 dkg mazsolával, belereszelem egy fél citrom héját, majd hozzáteszem a búzadarát, és öntök rá annyi forró vizet, hogy sűrű massza legyen. Hagyom állni, hogy a búzadaraszemek megduzzadjanak. A túrót összekeverem 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, ebbe is teszek 5 dkg mazsolát és fél citrom reszelt héját, majd a tojássárgát, jól összekeverem. Ha híg lenne, akkor teszek bele 1-2 kanál zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát. Az almát lereszelem, a maradék 10 dkg cukorral és a fahéjjal megpárolom, a levét jól lecsurgatom. A réteslapokat a leírásnak megfelelően kiterítem egy nedves konyharuhára, minden réteget megkenek olvasztott vajjal, egy rúdhoz, legalább 4 lap kell egymásra terítve. A töltelékeket a szélénél egy csíkban ráhalmozom, majd a konyharuha segítségével feltekerem. Így járok el minden töltelékkel, az almánál szórok alá egy kis zsemlemorzsát, hogy ne ázzon el a tészta. Tepsibe rakom a rudakat, a tetejüket is megkenem vajjal és közepes hőmérsékleten világos barnára sütöm. Amikor kihűlt szeletelem, meg lehet szórni porcukorral.