Hozzávalók:
a tésztához:
· 50 dkg liszt
· 5 dkg élesztő
· 3 és fél dl tej
· 10 dkg cukor
· 3 tojás sárgája
· 10 dkg margarin
· néhány csepp rumaroma (kb. fél ek.)
· citrom reszelt héja ízlés szerint (max. fél citrom)
Hozzávalók a töltelékhez:
· 30 dkg darált mák
· 10 dkg cukor
· 1 dl tej
· 1 tasak vaníliás cukor
· 1 citrom reszelt héja (vagy ízlés szerint kevesebb)
*
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, majd összekeverjük 5 dkg liszttel és 1 evőkanál cukorral. Ezután rászórunk egy kevés lisztet és langyos helyen fél órát kelesztjük.
A maradék langyos tejhez adjuk a maradék cukrot, 2 tojássárgáját, egy csipet sót, rumaromát és a reszelt citromhéjat ízlés szerint.
A margarint felolvasztjuk.
Egy tálba beletesszük a lisztet, közepébe mélyedést nyomunk, hozzáadjuk a kovászt, a bekevert tejet, miközben fokozatosan hozzáadjuk a margarint és alaposan bedagasztjuk.
Langyos helyen letakarva fél óráig kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megfelezzük (2 tekercsünk lesz), ceruza vastagságúra nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Feltekerjük, és margarinnal kikent tepsibe langyos helyen fél órát pihentetjük.
A maradék tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük 180 fokon, majd tűpróbával ellenőrízzük a belsejét, ha szépen barnul a teteje, akkor kisebb, 160 fokon még 5-10 percig süssük készre.
Info:
Forró állapotban még lehet kicsit „nyersebb” hatásúnak érezzük a tésztáját, de ha teljesen kihűlt, akkor már finoman foszlós lesz..
Töltelék elkészítése:
A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával felforraljuk, majd leforrázzuk vele a már ledarált mákot. Ezután teljesen kihűtjük és úgy töltjük meg vele a tésztát.