Hozzávalók:
150 g vaj vagy margarin, 30-35 apró szemű sárgabarack, 150 g cukor, 2 tasak vaníliás cukor, csipet só, 4 tojás, 150 g finomliszt, 4 ek. darálatlan mák ( 40 g ), ½ tasak sütőpor, 1 citrom, 1 ek. porcukor, 4 ek. baracklekvár, 1 kk. barackaroma, 1 tasak színtelen torta bevonó por6
*
Elkészítés:
26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és vékonyan megkenjük a teljes mennyiségből elvett vajjal / margarinnal, a maradékot felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A barackot megmossuk megszárítjuk, kimagozzuk és magházukkal lefelé, körkörösen a formába rakjuk. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
A cukrot,vaníliás cukrot, sót, tojásokat keményre verjük elektromos habverővel 2 percig magas fokozaton majd közepesen még (8-10 perc). Összevegyítjük a lisztet a mákkal és sütőporral, több részletben a tojáskrémhez adjuk, lereszelt citrom héját is bele keverjük. Végül apránként, lazamozdulatokkal hozzákeverjük, a kihűlt, de még folyékony vajat/margarint . A masszát a barackokra öntjük a formába. Középső borda magasságban 45 percig sütjük ( tű próba).
Kivesszük a sütőből 5 percig a formában pihentetjük, majd meglazítjuk és leemeljük róla a karikát. Tetejét megszórjuk 1 ek .porcukorral, ráborítunk egy méreténél valamivel nagyobb sütőpapírlapot , aztán a tortarácsot, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Azonnal leemeljük róla a fém tortalapot, majd lehántjuk a sütőpapírt.
1.5 dl vízzel elkeverjük a tortazselé port a baracklekvárt és forrásig hevítjük (gyöngyözik), majd belekeverjük az aromát és megkenjük vele a torta tetejét , hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor lapos tányérra csúsztatjuk, és mentabóbitával díszítjük.
Jó étvágyat hozzá!