Hozzávalók:
100 db pogácsához:
A mákos linzertésztához:
1 vaníliarúd
33 dkg lágy vaj/margarin
14 dkg porcukor
pici só
1 tojás
1 narancs reszelt héja
40 dkg finomliszt
14 dkg darált mák
Továbbá:
20 dkg szilvalekvár vagy feketeribizli zselé
2 ek. fahéjas porcukor
*
Elkészítés:
Elkészítjük a mákos linzertésztát.
Felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliapéppel, a tojással és a reszelt narancshéjjal. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1 éjszakán át pihentetjük.
A tésztából cipót formálunk, és négy részre osztjuk, lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és golyókat kerekítünk belőlük. Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel kis mélyedést nyomunk a közepükbe. Fél órára hidegre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és középső bordamagasságon, 15 percig sütjük a pogácsákat, majd rácsra rakosgatva hagyjuk őket egészen kihűlni.
A szilvalekvárt/ribizlizselét felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, és egyik csücskét kivágjuk, a pogácsák közepét megtöltjük a lekvárral, és beszórjuk fahéjas porcukorral.


