Mákos kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Ilona

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt, 1 csapott kk só, 2,5 dkg friss élesztő, 2 dl tej,2 ek cukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg ráma, 1 egész tojás
Töltelék:
30 dkg mák, 10 dkg mazsola, 2 vaníliás cukor, cukor ízlés szerint. Én az egyik töltelékbe  mazsola helyet meggyet tettem.

*

Elkészítés:

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.
Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál puhább lesz a végeredmény.
Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük, megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, ebből kettő rúd van. A tölteléket elkészítjük és megkenjük vele a tésztát, lazán feltekerjük és tojással lekenjük a tetejét. 170 fokon sütjük addig míg a kívánt szint eléri.

Mákos kalács