Mákos kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Mákos kalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1,5  dl langyos, cukros tej
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
3-4 dl langyos tej
25 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 citrom héja
10 dkg vaj, vagy margarin felolvasztva
1 tojássárga a kenéshez

*

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben.  A lisztben elmorzsolom a vajat, vagy margarint, hozzáadom a tojássárgákat, a cukrot, a  felfuttatott élesztőt, majd annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak.
Géppel jól kidagasztom, duplájára kelesztem. Amikor megkelt, 3 részre osztom, egyenként ovális alakúra nyújtom és megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal. Megszórom a darált mák és a  cukor keverékével, amibe belekeverem a megmosott mazsolát és a citromhéjat is. Feltekerem, végeit benyomkodom, zsírozott gáztepsibe rakom, egymás mellé a rudakat és még 20 percig  a tepsiben is kelesztem. Megkenem tojássárgával és előmelegített sütőben  világosbarnára sütöm. Amikor kihűlt szeletelem. Kelt tésztáknál érdemes megvárni, hogy teljesen kihűljön és csak utána fogyasztani.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mákos kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!