Hozzávalók:
Tésztához:
80 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg cukor
1/2 l tej
15 dkg margarin
2-3 ek tejföl
1/2dl étolaj
2 tojás
1 friss élesztő
1/2 kk só
Töltelék :
mákos-
25 dkg mák, ízlés szerint cukor
5 dkg mazsola
1 cs. vaníliáscukor
1-2 ek tej
túrós-
40 dkg túró
15 dkg cukor ( mindenki amennyire édesen szereti annyit tegyen bele)
1 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola
+ 1 tojás sárgája a kenéshez.
*
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben cukorral és liszttel felfuttatjuk, közben : összeszitáljuk a liszteket, hozzádjuk a száraz hozzávalókat, feltörjük a tojásokat egy kis edénykébe.
A liszthez morzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojásokat, az étolajat és a felfuttatott élesztőt, 1 ek tejfölt, és elkezdjük összedolgozni, miközben folyamatosan adagolva annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető, puha tésztát kapjunk Ha jól kidolgoztuk, hagyjuk megkelni.
Addig készítsük elő a töltelékeket : a mákot cukrozzuk ízlés szerint, keverjük el benne a vanilincukrot, és a megmosott, beáztatott mazsolát.
( esetleg összeavagdalt kompótmeggyet.
A túrót is cukrozzuk ízlés szerint, tegyünk bele 1-2 ek tejfölt, 1 cs vaniliás cukrot, megmosott beáztatott mazsolát ( lehet rumba is áztatni) ( + van mikor a túróba teszek csoki darabokat is.
Zsírozzunk egy szép nagy tepsit.
a tésztát vágjuk 3 felé, és egyenként dolgozzuk át, majd nyújtsuk olyan hosszúra mint a tepsi, és kb ujjnyi vékonyra.
a túró 1/3-át osszuk el a kinyújtott tésztán, és óvatosan tekerjük fel, és tegyük a tepsibe, jó szélre, hogy mind a 3 tekercs beleférjen.
A tészta oldalát kenjük meg zsírral.
A második darab tésztába tegyük a mák töltelék 1/3 -át, tekerjük fel, és tegyük a másik mellé- most még marad kis hézag.
Az oldalát kenjük meg zsírral.
A 3 tésztára osszuk el a maradék mákot, és a tetejére a maradék túrót, tekerjük fel, és mehet a tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt, addig kicsit kel a tészta, kenjük meg a tetejét felvert tojássárgájával, és mehet a forró sütőbe.
Sütőtől függően 60-70 perc kell kb, félidőben lejjebb kell venni a hőt, és meg kell fordítani ( légkeverésesben nem ) Mindenki ismeri a saját sütőjét.