Hozzávalók:
4 dkg élesztő
1 kg liszt
1 tojás
3 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
fél liter langyos tej
15 dkg vaj
*
Elkészítés:
4 dkg élesztőt kevés langyos tejben felfuttatok, és 1 kg szitált liszt közepébe öntöm.
Hozzá- adok 1 tojást, 3 teáskanál cukrot, 1 kávéskanál sót és fél liter langyos tejjel bedagasztom.
Közben 15 dkg hideg vajat lassan adagolva beledagasztok.
A duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, deszkára borítom.
Ez a mennyiség 4 rúd sütire elég.
A mákoshoz a mákot leforrázom egy kevés cukros tejjel, ha kihűlt, belereszelek egy savany- kás almát, reszelt citromhéjjal ízesítem.
A darált dióhoz mazsolát és cukrot keverek.
Mindegyiket kb.
1/2 cm vastagra nyújtom, téglalap alakúra.
Kettőt megkenek a mákos, a másik kettőt a diós töltelékkel (a széleket 1, 5 cm szélességben szabadon hagyva).
Feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem egymás mellé, úgy hogy mindegyik csavarás vége alul legyen.
(A négy rúd pont elfér egy gáztepsiben.
) A tetejüket megkenem tojással.
Még egy órán át kelesztem, majd forró (kb.
200 C-fokos) sütőben pirosra sütöm, kb.
40 perc alatt el is készül.
De azért félidőben nézzük meg, hogy mennyire sült meg.
Ha letelt a 40 perc, belenézünk a sütőbe, s ha megsült, akkor kivesszük, de ha még nem, akkor még sütjük.
Ez sütő függő is, hogy mennyi idő alatt készül el.