Mákos/diós kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Haladó

Mákos/diós kalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

4 dl tej
csapott kávéskanál só
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
70 dkg liszt
1 db tojás
4 dkg élesztő
Töltéshez: 20 dkg
20 dkg darált dió cukrozva

*

Elkészítés:

A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel.
Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk, és a tésztát kétszeresére kelesztjük..
Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. A tésztát két cipóra osztjuk. Kinyújtjuk az egyik cipót kb. fél cm vastagságúra, és téglalap alakúra. Megkenjük olajjal, majd rászórjuk a cukrozott, darált mákot. A rövidebbik felén felhajtjuk a széleket kicsit, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. Olyan nagyságú tepsibe tesszük, mint amekkora hosszú a rúd.
A másik cipóval ugyanígy járunk el, csak ebbe cukrozott, darált dió kerül.. Olajozott tepsibe rakjuk, közeit olajozzuk, hogy össze ne ragadjanak. kIcsit hagyjuk kelni még a tepsiben. Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
Miután megsült tetejét megkenjük olajjal, majd ha kihűlt kissé, felszeleteljük, porcukorral meghintjük.
Nálunk karácsonykor is ez a fajta kalács van beigli helyett, mert ezt jobban szeretjük.

Mákos/diós kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mákos/diós kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!