Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
1/2 sütőpor
15 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg porcukor
1 tojás
1 ek. tejföl.
1 tojássárga a kenéshez
Töltelék:
20 dkg mák
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
2 ek. búzadara
3 dkg mazsola
1 mk. fahéj
kevés víz
1 alma
*
Elkészítés:
Elkészítem a tölteléket. Összekeverem a hozzávalókat egy lábosban, kevés vizet öntök hozzá és felforralom, főzöm, amíg a daraszemek megduzzadnak és a cukor elolvad. Ezután hagyom állni(hideg vízbe állítom), néha megkeverem, teljesen be fog sűrűsödni, mire kihűl. Ekkor belereszelem az almát, jól elkeverem.
A sütőporral elkevert lisztet elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a tojást, a cukrot és a tejfölt, összegyúrom. Hideg helyen pihentetem fél órát, majd egyik felét egy 25×30-as tepsibe nyújtom, ráhalmozom a tölteléket, a másik felével befedem. Megkenem tojássárgával, villával megszurkálom és közepes hőmérsékletem világosra sütöm. Kihűlés után kockára vágom.