Hozzávalók:
1/2 kígyóuborka, csíkokra vágva,
1/4 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva,
2 tojásból készült omlett felcsíkozva.
250 g. sushirizs (rövidszemű)
4 db. nori lap (préselt algalap)
1 kávéskanál rizsecet (helyettesíthető almaecettel)
kevés só,
A tálaláshoz: wasabi (csípős japán zöld torma), pácolt gyömbér, szójaszósz, esetleg japán káposztasaláta.
*
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, majd lecsorgatjuk.
Mikor kicsit meghűlt, összekeverjük kevés sóval, és rizsecettel.
A sushirizsnek enyhén ragacsosnak kell maradnia.
Míg a rizs fő, felcsíkozzuk az uborkát, a paprikát, és a közben megsütött omlettet is.
A bambuszgyékényre tesszük a nori lapot, a fényes oldalával lefelé, majd vizes kézzel, egyenletesen elosztjuk rajta a rizst vékonyan, úgy, hogy a felső részén az algalapból 2 cm.
kimaradjon.
A rizs alsó 1/3 részére tesszük a töltelékként szolgáló felcsíkozott zöldségeket, majd a bambuszgyékény segítségével, az algalapot felhajtjuk, de a kimaradt részt, előtte vizes kézzel átsimítjuk.
Így, amikor felhajtottuk, összeragad, és megakadályozza, hogy szétessen a sushitekercsünk.
Kicsit pihentetjük, majd nagyon éles késsel feldaraboljuk, 2 cm.
széles darabokra.
Tálaláskor szójaszószt, wasabit, és pácolt gyömbért teszünk mellé, de készíthetünk hozzá, érlelt káposztát is.