Hozzávalók:
Majonézhez:
1 tojássárga
1,5 dl hidegen sajtolt olívaolaj
http: //grapoilashop.hu/
2 kk. mustár
porcukor
citromlé
fehérbors
só
1 kg krumpli
1 nagy fej lilahagyma
só
2 dl tejföl
*
Elkészítés:
A majonézt mindig magam készítem, percek alatt elkészül és sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt. Egy mélyebb tálkába (én inoxban készítem) beleütök 1 tojássárgát, amihez teszek 2 kk. mustárt.
Gépi habverővel jól összekeverem, majd kezdem hozzáadni az olajat.
Először cseppenként, aztán vékony sugárban, közben végig keverem.
1 tojássárga 1,5 dl olajat vesz fel.
Akkor jó, amikor vaj sűrűségű a majonéz. Ízesítem porcukorral, citromlével és fehérborssal, egy pici sót is teszek bele.
Ezután hozzákeverek 2 dl tejfölt, így kerül a krumplira. A krumplit megpucolom, négyfelé vágom, majd vékonyra szeletelem.
Sós vízben megfőzöm, leszűröm, egy tálba teszem, megvárom amíg kihűl.
Ekkor egy fej lilahagymát kettévágok, nagyon vékonyra szeletelem és a krumpli tetejére teszem, megsózom, így hagyom állni 1 órán át.
Ezután összekeverem a hagymát a krumplival, majd a tejföllel elkevert majonézt ráöntöm és óvatosan összekeverem az egészet.
Úgy a legfinomabb, ha egy éjszakán át áll a hűtőben, jól lehűl és összeérnek az ízek.
Paprikás lisztbe forgatott, olajban kisütött hallal tálaltam.