Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 ek. kanál napraforgó olaj
finomliszt a rántáshoz és a habaráshoz
1 kis doboz tejföl
só, pirospaprika, őrölt bors, 2-3 db babérlevél
3-4 gerezd fokhagyma
ecet
A fűszerek Toldi fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
Nagymamám így készítette a krumplifőzeléket, ez is szintén egy ízemlék Tőle.
Zsemleszínű rántást készítünk egy közepes méretű lábasban. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal. Rádobjuk a meghámozott, kockákra vágott nyers krumplit.
Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk ízlés szerint, valamint (ez már az én újításom) teatojásba zárva a főzelékbe helyezzük a fokhagyma gerezdeket és a babérleveleket. Fedő alatt puhára pároljuk.
Mikor a krumpli puha, behabarjuk egy-két kávéskanál liszt és a tejföl elegyével (tejet is öntök hozzá, ha úgy látom, hogy kicsit sűrű a főzelék). Ekkor alkalmazzuk a hőkiegyenlítést, azaz a krumpli főzőlevéből teszünk a habaráshoz, és úgy öntjük rá a főzelékre, majd jól elkeverjük. Összeforraljuk, majd egy-két evőkanál ecettel ízesítjük.