Majomfogó, azaz tejfölös krumplifőzelék

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg burgonya
2 ek. kanál napraforgó olaj
finomliszt a rántáshoz és a habaráshoz
1 kis doboz tejföl
só, pirospaprika, őrölt bors, 2-3 db babérlevél
3-4 gerezd fokhagyma
ecet
A fűszerek Toldi fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu

*

Elkészítés:

Nagymamám így készítette a krumplifőzeléket, ez is szintén egy ízemlék Tőle.
Zsemleszínű rántást készítünk egy  közepes méretű lábasban. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal. Rádobjuk a meghámozott, kockákra vágott nyers krumplit.
Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk ízlés szerint, valamint (ez már az én újításom) teatojásba zárva a főzelékbe helyezzük a fokhagyma gerezdeket és a babérleveleket. Fedő alatt puhára pároljuk.
Mikor a krumpli puha, behabarjuk egy-két kávéskanál liszt és a tejföl elegyével (tejet is öntök hozzá, ha úgy látom, hogy kicsit sűrű a főzelék). Ekkor alkalmazzuk a hőkiegyenlítést, azaz a krumpli főzőlevéből teszünk a habaráshoz, és úgy öntjük rá a főzelékre, majd jól elkeverjük. Összeforraljuk, majd egy-két evőkanál ecettel ízesítjük.

Majomfogó, azaz tejfölös krumplifőzelék