Hozzávalók:
1 csirkefarhát
1 zúza
1 nyak
1 sárgarépa
1petrezselyemgyökér
1 kis zeller
1 kis karalábé, 1 hagyma
só
szemes bors
2 húsleveskocka
1 tk. ételízesítő
A májgombóchoz:
1 csirkemáj
1 kis fej hagyma
2 zsömle
só
bors
majoránna
1 ek. liszt
1 tojás
1 ek. zsír
petrezselyemzöld
*
Elkészítés:
Amikor egész csirkét veszünk gyakran készítek májgombóclevest, mert a combokat, szárnyakat, mellet felhasználom főételhez, a maradék 1 db. farhát, zúza, nyak pedig kevés lenne egy valódi húsleveshez, viszont májgombóc alaplének kiváló. A májból pedig készül a finom májgombóc.
A húsokat kb 3 liter hideg vízben felteszem főni, lehabozom, majd belerakom a feldarabolt zöldségeket, a leveskockákat, a fűszereket, lassan főzöm. Közben elkészítem a májgombócot.
A májat lekaparom, a zsíron világosra pirított, kockázott hagymára teszem, átforgatom, amíg kifehéredik. A zsömléket beáztatom, kinyomkodom, egy tálba teszem. Hozzáteszem a májat, a felvert tojást, a sót, borsot, majoránnát, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, végül annyi lisztet, hogy formálható massza legyen. A kész levest leszűröm, belefőzöm a kerekre formált májgombócokat. Tálaláskor a levesben főtt zöldségeket apróra darabolom, erre szedem a levest, a májgombócokkal együtt.