Hozzávalók:
1,25 kg vöröshagyma
20 dkg zsír
5 kg hús
5 kg rizsa
1,25 kg sertés máj
75 dkg szalonna
kb 25 dkg őrölt pirospaprika,
20 dkg őrölt fekete bors, 25 dkg
majoránna, 20 dkg só
1 dl olaj
*
Elkészítés:
A húst, sertésmájat szalonnát feltesszük főni egy katlanba, amikor megfőtt akkor a levét leszűrjük és
a visszamaradt abárléből kimérünk 6, 5 liternyit és beleöntjük a megtisztított megmosott rizsát kevés
sóval majoránnával ízesítve és főzzük gyakori kavarással.
Közben a megfőtt húst, májat, szalonnát ledaráljuk.
A vöröshagymát összevágjuk és a 20 dkg zsíron megfonnyasztjuk.
Amikor megfőtt akkor levesszük a tűzről és letakarva állni hagyjuk.
Amikor a rizsa már kb. 15 percet állt akkor egy teknőbe kiöntjük, ráhalmozzuk a darált
húsféleségeket, ráöntjük a megpirított vöröshagymát és a fűszerekkel megízesítjük.
Többszöri átforgatással összekeverjük, megkóstoljuk ha az ízvilágunk szerint valami még esetleg kell
bele akkor pótoljuk. És jöhet a hurka töltése.
Majd a megtöltött hurkákat forró vízbe 1-2 percre egy lukacsos tálkába előfőzzük. Szétterítjük a
hurkákat, hogy kihűljenek. Természetesen az első adagot gyorsan tepsibe tesszük és megsütjük,
hogy mire végzünk meg lehessen kóstolni a friss hurkát. A többi hurkát pedig betasakolva a
fagyasztó ládába tesszük.
Ez nálunk egy átlagos disznóvágási mennyiség, de természetesen arányosítva kevesebből is el lehet
készíteni.
Mindenkinek jó étvágyat!!!
