Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka(vagy marhalábszár)
2 nagyobb fej hagyma
2 ek. zsír
1 ek. pirospaprika
1 tv paprika
1paradicsom
1/2 zöld erős paprika
1,5 kg krumpli
1 cs. petrezselyemzöld
só
bors
1 mk. köménymag
2 körömnyi babérlevél
Káposztasaláta:
1 fej káposzta
1 közepes fej hagyma
1 tv paprika
1 keményebb paradicsom
ecet
cukor
só
*
Elkészítés:
A hagymát kockára vágom, világosra pirítom a zsíron, ráteszem a pirospaprikát és rögtön felöntöm 1/2 dl vízzel, majd ráteszem a kockára vágott húst, jól átforgatom, pirítom kicsit. Sózom, borsozom, hozzáteszem a feldarabolt paradicsomot és paprikákat, felöntöm kevés vízzel és ezt mindig pótolva, fedő alatt puhára párolom. Amikor a hús már majdnem kész, hozzáteszem a kockára vágott krumplit, ekkor jön bele a babérlevél, köménymag és addig főzőm még együtt, amíg a krumpli puha lesz. Végül beleszórom az aprított petrezselyemzöldet, azzal csak egyet forralok rajta. Puha kenyérrel és káposztasalátával tálalom.
Káposztasaláta:
A káposztát legyalulom egy tálba, hozzáteszem a vékony szeletekre vágott hagymát és paprikát is, együtt besózom, így hagyom állni egy órát. Készítek egy csemege salátalevet, cukorból, ecetből és vízből(ne legyen túl savanyú), a káposztából kicsit kinyomom a sós levet és a lébe teszem. A tetejére szeletelem a nem túl érett paradicsomot. Úgy jó, ha egy éjszakát áll.