Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
18 dkg finomliszt
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 csapott kk. sütőpor
6 tojás
18 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
A krémhez:
10 dkg kristálycukor
3 dl tej
2 dkg vaníliás (főzős) pudingpor (fél csomag)
20 dkg étcsokoládé (minél nagyobb kakaó tartalmú)
5 ek. rum vagy pár csepp rumaroma
25 dkg lágy margarin/vaj
1 narancs reszelt héja
A bevonáshoz:
marcipán
ételfesték
*
Elkészítés:
Egy nappal a torta töltése előtt megsütjük a kakaós tortalapot a következő módon.
Az egész tojásokat a kristálycukorral habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magas fokozaton sűrű habbá verjük (kb. 20 perc), majd beledolgozzuk a kakaóval, sütőporral elvegyített lisztet.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A kakaós masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük (20-25 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta). Amikor a tészta felemelkedett, csökkentjük 150-160 fokra a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldaláról a tésztát, meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Leemeljük a tésztáról a tortalapot, majd a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tortát pihentetjük 1-2 napot, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni.
A krémhez 10 dkg kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradékot és a pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg vízbe állítva kihűtjük.
A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.
A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krém egyharmadával, aztán a második lap, egyharmadrész krém, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre tesszük.
Következik a torta bevonása, díszítése.
Az ételfestékkel színezett marcipánmasszát porcukorral meghintett lapon kinyújtjuk a torta átmérőjénél nagyobb méretűre. Majd óvatosan, rásimítjuk a marcipánt a csokoládétortára. Végül tetszés szerinti módon kialakítjuk a madárijesztő arcát, én olvasztott csokoládéval készítettem a kontúrokat. Marcipánból készített formákkal egészítjük ki az arcot, készítünk kalapot, szalmahajat a figurának.