Hozzávalók:
TÉSZTÁHOZ
2,5 dl tej
20 g élesztö
1 tojás + 1 sárgája
500 g sima liszt
60 g cukor
csipet só
1 kanál olaj
100 g margarin
TÖLTELÉK
150 olvasztott margarin
1 kanál fahéj+ 60 g cukor
60 g nagyra vágott dió vagy mogyoró
1 dl rum
80 g citrom + narancs héj + 3 kanál cukor
50 g sárgabarack lekvár
*
Elkészítés:
-kevés langyos tejben szétkeverjni az élesztöt +kevés lisztel megszorni és hagyni megkelni
-lereszeljük a citrom és a narancs héját megszorjuk 3 kanál cukorral
-a mazsolát beáztatjuk a rumba aztán
-összekeverjük a citrom narancs héjával
TÉSZTA
-összekeverjük 1/2 adag lisztet 100 g megpuhult margarinnal
-hozzáadjuk a sót + 60 g cukrot + tojásokat + a többi tejet
-összekeverni hozzáadni a megkelt élesztőt aztán a többi lisztet +az 1 kanál olajat
-begyúrjuk sima tésztát kapunk
meleg helyen hagyni kelni
-a fahéjat összekeverjük 60 g cukorral
-a megkelt tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra
-megkenjük a 150 g megolvasztott margarinnal
-megszorjuk a fahéjjal,dióval,mazsolával és citrom narancs héjjal
-a tésztát 4 cm széles szalagokra vágjuk
-egy szalagot besodorni mint a palacsintát
-megolvasztott tepsi közepére rakjuk ( én tortaformába raktam ) a többi szalagokat a tészta körül tekerni még a tészta nem fogy el
a tepsire tenni a patent torta sütő szélét ,
-átkenjük tojássárgájával és hagyjuk még kelni kb 20 percet
-200 fokra előmelegitjük a sütőt
-sütjük kb 40 percet ///// nekem elég volt 30 perc
-amikor a kalács megsült levesszük a sütö széleit és átkenjük felmelegitett kajszibarack lekvárral
-a kalácsot tálcára tesszük és szeleteljük
NEKEM .. ebből az adagból két fészek jött ki egy nagyobb és egy kisebb