Hozzávalók:
Száraz anyag:
17,5 dkg liszt – 35 dkg
12,5 dkg porcukor– 25 dkg
fél cs. sütőpor– 1 csomag
1 vaníliás cukor
só
Töltelék:
25-30 dkg túró– 50 dkg
1 vaníliás cukor
mazsola – ízlés szerint
reszelt citromhéj
1 evőkanál kristálycukor– nincs az eredetiben
Egyéb:
fél – 1 kis doboz tejföl– 1 vagy 1,5 kis doboz
1 db tojás– 3 db
2 dl tej– 3 dl
kb. 2 dkg olvasztott vaj/margarin + kenéshez – 4 dkg
A szóráshoz porcukor.
*
Elkészítés:
Tepsi méret: 17×24 cm
A tepsit alaposan kikenjük a vajjal (oldalát is).
A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük. Felét egyenletesen belekanalazzuk a tepsibe.
A töltelék hozzávalóit szintén összekeverjük és a liszt tetejére kanalazzuk, szépen eligazítjuk. (A tepsit teljesen töltsük ki.) – A túró ízét a kristálycukorral igazítottam az ízlésünkhöz.
Tejföllel megpötyögtetjük, és kicsit elegyengetjük.
Rátesszük a lisztes keverék másik felét, eligazítjuk.
A tojást a tejjel elkeverjük. Rákanalazzuk a lisztes keverék tetejére. Figyeljünk, hogy ne maradjon ki lisztes felület!
Az olvasztott vajjal/margarinnal meglocsoljuk egyenletesen.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 percig sütjük. (Tűpróba, ha nem ragad rá, akkor jó.)
Tetejét még melegen megszórjuk porcukorral. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kockákra szeleteljük.
Megjegyzés: Mivel ez csak egy kis adag, a hozzávalóknál vastagon jeleztem a teljes adag mennyiségét.
Nem saját, régi recept, vidéki forrás.