Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
4 púpos evőkanál kristálycukor (8 dkg)
3 púpos evőkanál simaliszt (6 dkg)
1 púpos evőkanál kakaó (kb. 1 dkg)
1 vaníliás cukor
pici só
Krémhez:
2 dl tejszín
25 dkg kristálycukor
10 dkg kakaó
5 dkg étcsokoládé
30 dkg vaj/margarin
Mázhoz:
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Díszítés: ízlés szerint.
*
Elkészítés:
tepsi méret: 20*26 cm
A tésztához a tojásfehérjét pici sóval félkeményre verjük, a vaníliás cukorral elkevert cukrot kanalanként adagolva tovább verjük a habot, míg kemény lesz, és a tojás sárgákat is egyenként hozzáadjuk. Az átszitált kakaós lisztet fakanállal beleforgatjuk (mint a piskótánál, alulról felfelé).
Sütőpapírral bélelt (vajazott/lisztezett) tepsibe öntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Levesszük a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt a cukorral, kevergetve összeforraljuk, beletesszük a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét, kevergetve simára olvasztjuk, levesszük a tűzről és az átszitált kakaóval egyneműre keverjük. Ekkor rakjuk hozzá a vaj/margarin egyharmadát, és teljesen sima masszává keverjük. Hűlni hagyjuk.
A 2/3 vajat/margarint közben habosra kavarjuk egy tálban. A kihűlt kakaós masszát beleöntjük, és géppel, a legmagasabb fokozaton, simára habosítjuk.
A krémet a kihűlt tésztára egyenletesen rákenjük. Hűtőbe tesszük.
(Előfordul, hogy a felhasznált tejszín miatt – nem növényi – kicsit lágy marad a krém. Ebben az esetben 1 zacskó habfixet 1 kávéskanál porcukorral összekeverünk, beleszórjuk a krémbe, lazán belekeverjük, és gyors fokozaton, géppel átforgatjuk.)
A mázhoz a darabokra tördelt étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajt, és a krém tetejére öntjük. Mikor kissé megdermedt a bevonat, az oldalakat egyenesre igazítjuk, majd hegyes éles késsel bejelöljük/átvágjuk a mázat a kívánt szeletek méretére.
Díszíthetjük krémmel, meggyel, cukorral, stb. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tálaláskor a jelölések mentén szeleteljük.
Megjegyzés: A kész krémbe tehetünk meggyet, rumot/rumaromát. – A tésztában nincs sütőpor, szódabikarbóna, élesztő!!!
(Saját variáció)