Hozzávalók:
Hozzávalók:
70 dkg liba hús
25 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor zeller zöld
1 db pritamin paprika
1 marék zöldborsó
1 maréknyi csemege kukorica
bors
só
50 dkg rizs
Házi vegeta
*
Elkészítés:
Elkészítés : A hideg vízben leöblített megtisztított aprólékot vagy bármilyen liba húst öntsük fel másfél liter hideg vízzel, adjuk hozzá a megtisztított sárga – és fehérrépát, a zellert, , tegyük bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adjuk hozzá egy-egy csokor petrezselymet, és zeller zöldet, pritamin paprikát néhány szem feketeborsot, sót, házi vegetát s lassú tűzre tegyük fel főni.
Amikor ez a húsleves már kész ( minden puha benne ) tegyük félre, szedjük le a zsírját, szedjük ki belőle a zöldséget, a húsféléket, s a levet szűrjük át.
A leszűrt levesben szoktam pár perc alatt külön puhára főzni a borsót és a kukoricát.
Ez csak az ízvilág és a kellemes látvány miatt, de el is hagyható.
Ez az idő körülbelül 3 óra mire elkészül.
A húst csontozzuk ki, s a belsőségekkel együtt vágjuk kis kockákra, a sárga – és a fehérrépát, a zellert ugyancsak kockázzuk fel.
Majd szűrőkanállal kiszedve hozzáadjuk a borsót és kukoricát is.
A rizst folyóvízben, szűrőben mossuk meg, és jól csurgassuk le.
A levesről leszedett zsír egy részét hevítsük fel, forgassuk bele a rizst, s addig kevergessük, amíg az nem válik üvegessé ( opálossá ).
Ekkor öntsük fel a forró húslevessel ( legfeljebb kétannyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt).
Ha a lé felforrt, vegyük egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt pároljuk a rizst.
Amikor már félig megpuhult, akkor óvatosan keverjük hozzá a zöldséget és a húsfélét, s azzal együtt pároljuk készre.
Könnyű a dolgunk ha van maradék libahús levesünk Ebben az esetben félkészre csinálom a rizst és úgy öntöm fel a húslevessel.
A többiben ugyanúgy járok el.
Egy ízletes finom egy tál ételt tudhatunk magunkénak.
Jó étvágyat hozzá.


