Hozzávalók:
liba- vagy kacsaaprólék
sárgarépa
fehérrépa
(gomba)
zeller
vöröshagyma
petrezselyem
zeller zöld
bors
só
rizs
A felsorolt zöldségeken kívül tehetsz még bele borsót is. A készételre szokás még reszelt sajtot is tenni. Én sok zöldséggel készítem. Pl ha csak húslevest készítek, soha nem tésztával csak sok-sok zöldséggel. Mi így szeretjük.
*
Elkészítés:
Az aprólékot jó alaposan megmosod, megtisztítod, ha szükséges. A zöldségeket megpucolod és karikázod, kockázod. Tetszés szerint. Az aprólékból és a zöldségekből szép lassan húslevest főzünk, Fűszerezd úgy, mint a húslevest.
Amikor a hús teljesen puhára főtt, akkor leszűrőd a levest és külön tálba teszed a zöldségeket és az aprólékot.
A levest teljesen kihűtöd, mert így könnyebb a zsírt leszedni.
Ekkor lehet a csontról még melegen lefejteni a húst, majd azt is feldarabolni. El is maradhat.
Egy vöröshagymát apróra felvágsz., üvegesre párolod.
Hozzáadod a megmosott és jól lecsepegtetett rizst. Kevergeted, és addig kell pirítani tovább még a rizs üveges, lesz. Felöntöd két merőkanál húslevessel és kevergetve addig kell főzni még teljesen, felszívja a levest. Ezután a rizs kétszeresének megfelelő szűrt levet öntesz rá és hagyod készre főni. Ha kész, puha a rizs, hozzáadod a feldarabolt zöldségeket és a húst, majd óvatosan összeforgatod. De ha nincs sok időd bíbelődni a rizzsel, tedd a következőt: A rizs mennyiségének 2.5x-vel egyenlő levest tedd fel egy edénybe. Amikor forr, tedd bele a rizst. Ismét várd meg míg forr, akkor vedd le a legalacsonyabb hőfokra. Lefedve kavargatás nélkül 20 perc alatt készre fő. Minden esetben ezt teheted a rizzsel.