Hozzávalók:
1 kg leveszöldség
1 kg libahús (én most szárnyközépből csináltam)
20 dkg rizs
ételízesítő
szemes bors
őrölt bors
kevés olaj
vágott petrezselyemzöld ízlés szerint
Fűszerek: http://www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
A leveszöldségből a hússal a szokásos módon húslevest főzünk. Leszűrjük, és a levesből csak annyit teszünk félre, amennyi elég a rizs főzéséhez. (ez a rizs menniységének 2-2,5-szerese) A többi levesbe tésztát főzünk, és jóízűen megesszük. A húst leszedegetjük a csontokról, és a zöldségekkel együtt megközelítően egyforma kockákra vágjuk. A rizst kevés olajon megfuttatjuk, mikor kifehéredetek a szemek, felöntjük a forró levessel. Nem baj, ha kicsit soknak tűnik a lé, a ludaskása úgy jó, ha kicsit szottyos, nem szabad, hogy száraz legyen, inkább rizottó jellegű. Megszórjuk kevés őrölt borssal, és lefedve pároljuk. Mikor a rizs már majdnem tökéletesen megpuhult, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a főtthúst és a főtt zöldségeket. Megszórjuk a petrezselyemzölddel. Lefedjük és elzárjuk a gázt, hagyva a gőzében még picit párolódni, puhulni a ludas kását.
Savanyúságot is kínálhatunk mellé, de szerintem párolt lilakáposztával az igazi.