Hozzávalók:
40dkg búzaliszt
1dl 20 %-s tejföl de lehet kefir is
25 g friss élesztő
1dl 2.8% tej
1 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás
10dkg margarin
A rétegezéshez
30dkg darált tepertő,
Őrölt fekete bors, só
A tetejére:
1 db felvert tojás
*
Elkészítés:
Ez egy könnyű, leveles tepertős pogácsa recept. Sajttal is érdemes kipróbálni.
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Én nem darálom. Nekünk jobban ízlik, ha késsel apró darabokra vágom össze. Nagyon apró darabokra. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük vagy szórjuk a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre tedd mikróba . Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig újra kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük.
Az eredeti recept szerint 1 cm vastagságúra nyújtjuk, szerintem 1.5-2 cm jobb lenne. A tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.