Hozzávalók:
50 dkg finom liszt átszitálva,10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj,vagy margarin,3 dkg friss élesztő,1 tojássárgája,1,5 dl langyos tej,1 kávéskanál kristálycukor,2 teáskanál só , ízlés szerint,140 g-os tejföl ( én pár kanál natúr joghurtot használtam)
Töltelék
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj,10 dkg reszelt trappista sajt
Tetejére
1 tojássárgája,1 evőkanál tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt
*
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajat benne.
A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt nem futtatjuk, csak ázzon át.
A liszthez, hozzáadjuk a tojássárgáját, élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, tésztát kapjunk.
Összegyúrjuk – nem kell dagasztani.
A tésztát nem kelesztjük rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb.
7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset.
Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig.
Ezután kettévágjuk középen ( két egyforma részre ).
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra.
Kb.
30×40 cm-es téglalapra nyújtsuk ki, hogy olyan 4-5 mm vastag legyen.
Majd szeleteljük fel a téglalapot egyforma háromszögekre.
Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk.
A másik tésztával is ugyanígy járjunk el A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos sütőben kb.
20 perc alatt megsütjük.