Hozzávalók:
250 g. lencse,
2 fej hagyma (finomra aprítva)
2 gerezd fokhagyma,
néhány babérlevél,
1 kávéskanál mustár,
kevés ecet,
1 kávéskanál cukor,
só, ízlés szerint.
a rántáshoz: 1 nagyobb kanál liszt,
1 kanál zsír,
kevés őrölt pirospaprika.
*
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk bő vízben.
Sós, enyhén ecetes vízben, a babérlevelekkel feltesszük főni.
Mikor a lencse kezd megpuhulni, zsíron elkészítjük a rántást, amihez csipetnyi pirospaprikát is adunk.
A lencse levéből keveset kiveszünk, és csomómentesre keverjük vele a rántást.
Hozzáadjuk a mustárt, és visszaöntjük a levesbe.
Kevés cukrot adunk hozzá, annyit, hogy ne legyen eltúlozva.
Kóstolás után, ha szükséges, még kiegyensúlyozhatjuk ételünk ízét.
Ez mindenre vonatkozik !
A sóval kompenzálhatjuk a cukrot, és fordítva.
Az ecetet, kevés tejföl hozzákeverésével ellensúlyozhatjuk.
A tejföl lágyíthatja az ízeket.
Készíthetjük tejfölös, vagy tejszínes habarással is, a rántás helyett.