Hozzávalók:
30 dkg lencse(előző este beáztatva)
2 babérlevél
3 cikk fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
2 ek. zsír
2 ek.liszt
2 dl tejföl
só, bors
ecet, cukor
sertéspörkölt, lehet maradék is
*
Elkészítés:
A lencsét, válogatás, alapos mosás és egy éjszakán át tartó áztatás után felteszem főni, annyi vízben, hogy éppen ellepje. Sózom, hozzáteszem a babérlevelet, fokhagymát. Amikor puha a lencse a zsírból, a kis fej kockára vágott hagymából és a lisztből világos rántást készítek, előbb kicsit megpirítom a hagymát, utána teszem rá a lisztet. Felengedem kevés vízzel, egy szűrőn át a lencsére öntöm a rántást (de aki szereti bele is főzheti a hagymát, nem muszáj leszűrni), hozzáadom a tejfölt, sózom, borsozom, kicsi cukorral ízesítem. Ezt még nagymamámtól tanultam, hogy minden főzelékbe, amelyet ecettel savanyítunk kell egy kis cukor is. Jól összeforralom és a pörköltöt rászedve tála