Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
20 dkg zsír (4 púpos evőkanállal)
2 dkg élesztő
2 kanál porcukor
1 kis doboz tejföl
csipet só
Töltelék:
Házi Szilvalekvár vagy sütésálló lekvár
*
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverem 1 evőkanál meleg tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverem, beleteszem a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak. (a tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal, nekem 1 dl elég volt – lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak)
2. Nem szoktam keleszteni, azonnal kinyújtom kb. 4 mm vastagságúra (picit meglisztezem a felületet és úgy nyújtom a tésztát).
3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatom,közepébe teszek fél tk szilvalekvárt és két oldalról összecsípem a tésztát. Érdemes erősen összecsípni, azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
4. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütő függő, nálam 15 perc alatt megsülnek:).
5. Tálaláskor vaníliás-porcukorral meghintem! Nagyon finom omlós a tésztája! AmolyanHamis hájas féle.