Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
0,5 dl olaj
40 dkg kemény házi szilvalekvár
2 tk só (a főzővízbe)
*
Elkészítés:
A tésztát géppel nyújtottam, 7-es fokozaton, a képen látható módon töltöttem a tésztacsíkokat.
A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
Két részre osztjuk és tálkával letakarva 20 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt).
A tésztát két részletben nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35×40 cm-es tésztalapot kapunk.
Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5×3, azaz 15 derelyénk lesz.
A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta.
Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót.
A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg.
Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.