Hozzávalók:
Lecsóhoz:
1/2 kg paradicsom
3 paprika (vegyesen, erős is)
3 fej hagyma
15 dkg füstölt húsos szalonna
2 ek. zsír
só
cukor
piros paprika
Májhoz:
1/2 kg csirkemáj
2 közepes fej hagyma
5 dkg zsír
2 kk. bors
2 kk. pirospaprika
1 ek. majoránna
1 csöves erős paprika
só
1 kg krumpli
olaj a sütéshez
só
*
Elkészítés:
Elkészítem a lecsót és a májat, majd a kettőt óvatosan összekeverem. A zsírt lábasba teszem, kisütöm benne a kockára vágott szalonnát, a pörcöket kiveszem. Ebbe zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom. Ezután következik a kockára vágott paprika, erős paprika, kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon. Visszateszem a szalonnapörcöket. Amikor félig puha a paprika hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor. Addig főzöm, amíg a paradicsom elfövi a levét, jól besűrűsödik.
A csirkemájat alaposan megtisztogatom, megmosom, feldarabolom, addig áztatom, amíg tiszta lesz a víz alatta. Egy szűrőben lecsepegtetem. A szeletelt hagymát forró zsíron világosra pirítom, 1 erős paprikát is teszek bele. Amikor világosbarna a hagyma, felengedem kevés vízzel, hogy szétfőjön, majd zsírjára sütöm. A hagymás zsírt felforrósítom, ráteszem a májat, jól átsütöm, amíg kivilágosodik. Amikor minden oldalon megsült beleteszem a pirospaprikát, borsot, majoránnát, jól átforgatom velük, öntök alá egy pici vizet, forralok rajta egyet, ekkor sózom csak meg.
Összekeverem a lecsót a májjal, a krumplit kockára vágom, olajban kisütöm, ezzel tálalom a lecsós májat.