Hozzávalók:
Ezt a receptet azoknak hoztam, akik már nem akarnak bíbelődni télen a lecsóval, én kevés paradicsomot szoktam főzni bele csak. Télen előveszem az üveget és max. tojás, vagy kolbász kerül bele.
4 kg paprika kicsumázva, felvagdosva
2 nagyobb paradicsom héja nélkül felkockázva
kb. 1 kg vöröshagyma felszeletelve
só, ételízesítő
tört pirospaprika
zsír
na-benzonát (2 késhegyni) panelban nem mertem elhagyni, de ha valaki akarja, kihagyhatja
takarók, kispárna a száraz dunszthoz
*
Elkészítés:
A zsírt felmelegítem és a felszeletelt hagymát megpirítom rajta üvegesre, közben a paprikát és a paradicsomot megtisztítom, felvagdosom. A hagymára teszek sót, vagy ételízesítőt, tört pirospaprikát ízlés szerint. Összekeverem és beleteszem a paradicsomot, felteszem a tűzre, pár perc után hozzáadom a paprikát és jól összekeverem, fedő alatt készre főzöm. Nem főzöm nagyon szét, de nem is ropogósra hagyom, mert én már ezzel nem akarok foglalkozni télen. Az üvegeket közben csírátalanítva melegvízbe állítom, hogy ne legyen túl hideg, ahogy a forró lecsó belekerül. A forró lecsóba 2 késhegynyi na-benzontátot keverek és feltöltöm az üvegeket. Ügyeljünk,m hogy az üveg tetején legyen zsírszaft. Erősen rácsavarom a tetőket, majd 5-10 percig fejtetőn állítva hagyom, hogy vákum keletkezzen. Egy lavort kibélelek takaróval,beleállítom üvegeket, betakarom, kispárnát teszek rá, még egy takaróval az egészet áttekerem, azaz száraz dunsztba teszem 2-3 napra. Utána felkerülhet a polcra télire.